Fiber Optik Çözümler

Fiber Optik Çözümler

Fiber optik, haberleşme alanında yüksek kullanıma sahiptir. Günümüz teknolojisinin gelişmesiyle bu teknolojiye ulaşmayı amaçlayan şirketler bir adım önde olup gelişimlerini hızla devam ettirecektir. Tek dokunuş ile yüksek hıza ulaşabilen en büyük hız ise fiber optik olarak görülmektedir. Fiber optik insan saç teli kalınlığında olan fazlasıyla hassas bir üretime sahip cam bir ip üzerinden ışığın iletimini sağlayarak çalışma işleyişi gösteren bir sistem olarak bilinmektedir.

Fiber optiğin en büyük tercih edilme nedenlerinden biri, çevresel faktörlerin olduğu, nem oranı yüksek, rutubetli ve stabil bağlantı sunması tercih edilme sebebini arttırmaktadır. Fiber optik kablolar saniyede 300 bin km’lik bir alanda hızla gerçekleştirilmektedir. Bu yüksek km’lik alan kullanımı sebebiyle uzak mesafede yer alan bölümlere veri aktarımı için kullanımı sağlanmaktadır.

Fiber optik çözümler üç başlık altında toplanmaktadır. Bunlar malzemesine göre ortaya çıkmış olan fiber kablolar olup, plastik çekirdek ve plastik koruyucudan oluşan birinci grubu, cam, çekirdek ve plastik gibi koruyucu maddeler ikinci grubu, cam çekirdekli cam koruyucular ise son grupta yer almaktadır.

Fiber Kablo İç kısımlar üç başlık altında toplanmaktadır bu başlıklar;

  • Merkez-ışığın hareketini sağladığı ince cam tabakadan oluşan
  • Cam örtü olarak – merkez kısmın dışını çevreleyen optik malzemeden üretimi sağlanan, merkezden yansımakta olan ışığı tekrar merkeze geri gönderimi sağlayan kısım
  • Son olarak ise kılıf ve kablo alanlarını fiziksel olarak darbe ve neme karşı koruma sağlayan dış katmandır.

Birçok optik fiber kablonun yer aldığı bu kablolar merkez çapları, yapılışı sağlandığı malzemeye ve ışığın kırılma şekli ve durumuna göre ikiye ayrılmaktadır. 

  • Tekil modlu fiberler: 1300 ila 1550 nanometre arasında dalga boyuna sahip kızılötesi lazer ışığı iletme görevi görmektedirler. Bu tekil modlu fiberler 9 mikronluk çapa sahip olup ince merkeze sahip kablolardır. Bu kablo çeşidi veri kaybının daha az olması gerektiği alanlarda kullanımı gerçekleştirilmektedir.
  • Çoğul modlu fiberler: Üretim maliyeti olarak çok daha uygun olması nedeniyle kullanıma yüksek kablo türlerinden biridir. Kayıp miktar oranı tekil modlu fiberlere oranla çok daha yüksek olup yaklaşık olarak 62.5 mikronluk çapa sahiptirler. 850 ila 1300 nanometre arasında dalga boyuna sahip kızılötesi lazer ışığı iletme göre görmektedir.

   FİBER OPTİK KABLOLAR IŞIĞI NASIL İLETİR?

Doğrusal bir yol izleyerek ışığın iletimi gerçekleşmektedir. Bu doğrusal yol lazerden gönderimi sağlanan ışın demetinin doğrusal yol izlemesi ile başlar. İlk olarak ışık sinyali 1 ile 2 olarak çıkışı sağlanan alt-üst sınır ışınlarının göründüğü gibi kablonun kıvrımının sağlandığı noktalarda; ışık cam örtüye çarpmanın sağlanması ile geri yansır ve böylece yansımanın devam etmesiyle merkezde yer alan yoluna yavaşlama sağlayarak az bir kayıp yaşamasıyla devam eder.

Bu kaybın fazla olmaması sebebiyle de kıvrımların daha az olması daha düz bir yol izlenmesi gerekmektedir. Böylece kıvrımların az olması ve düz yol izlemesi veri iletim hızı ve kalitesi açısından önem taşımaktadır.

Cam örtünün ışığı absorbe etmemektedir ve ışığı yüzde yüz olarak yansıtmaktadır. Bu durumda mevcut bilginin kayba uğramadan iletilmesini sağlamaktadır.